söndag 22 november 2009

Snabba kjolen av ett par gamla jeans



Här är ytterligare en förvandling av ett par gamla jeans, man kan göra många olika saker av ett par. Jag har länge velat ha en kort jeanskjol och letat förgäves efter en som sitter bra överallt. Så jag gjorde helt enkelt om ett par jeans som satt bra till en kjol.

Man börjar med att klippa upp benen hela vägen runt, sen klipper man upp lite vid grenen så att man kan lägga lite omlott mitt fram och mitt bak för att få det slätt.
Sen klipper man av ungefär vid knäna på byxbenen och tar de delarna till att lägga in i "trianglarna" som bildas mitt fram och mitt bak.
Man får nåla fast dessa delar så att man ser att kjolen får ett snyggt "fall". Sen är det bara att sy i de båda delarna och sen klipper man av resttyget på baksidan. Det är lättast att bestämma längden på kjolen nu när den bara ska fållas. Jag gjorde min kort, det är bara att klippa och fålla så lång man vill ha den.

Har faktiskt sytt sådana här kjolar förr men det var väl ca,  oj oj, tio år sen. Då sydde jag till mig själv och några kompisar. Hmm, tiden går väldigt fort eller börjar jag bli gammal? 


(Ursäkta den dåliga bildkvaliten, kan inte riktigt med den här kameran ibland)

onsdag 18 november 2009

Mer återvinningsbyxor!





                                                 


Har inte så mycket tyger hemma ljust nu så jag syr om mina gamla byxor till nya barnbyxor. Ska ta och beställa lite nya tyger när finanserna bättrats på igen. Det svåra blir att begränsa vilka jag ska välja av alla fina tyger som finns.

Jag hittade ett par jättegamla gröna byxor med lite annorlunda sömmar på som jag gjorde om till sköna muddbyxor. Trodde vid det här laget att jag var "proffs" på muddbrallor och att det skulle gå på ett kick att sy byxorna. Planen i går kväll var att sy byxorna och sen hinna sy en kjol till mig av ett par andra byxor innan klockan nio. Satte mig vid maskinen vid 19.30 och började sy, klockan nio var jag precis klar med byxorna, jag är en liten tidsoptimist. Även om det är lätt att sy byxor så tar de en stund att göra ändå.

Ska försöka skynda på med kjolen till mig själv.



måndag 9 november 2009

Ännu en väska...


Efter att jag hade haft min egna hemsydda väska till jobbet undrade en kollega om jag inte kunde göra en med lite längre axelrem. Nu har jag äntligen kommit mig för att sy en sådan väska. Tyget är ett IKEA-tyg som jag hittade i stuvlåda för 16 kronor,billigt och bra, fodret kommer från en gammal gardin. Det känns bra när man kan ta tillvara på gamla tygbitar och få något helt nytt gjort av dem.

torsdag 5 november 2009

Mina trollungar
















Idag har tjejerna haft maskerad på dagis. Så klart var vi ute i sita minuten med maskeradkläderna. Förra året sydde jag en trollklänning till stora tjejen som fick funka i år igen, men lilla hade ingen utstyrsel. Vi bestämde att det fick vara två trollungar i år. Så jag sydde en klänning till lilla igår kväll. Båda klänningarna är sydda av mina gamla tröjor som jag tagit in och tagit bort ärmarna på och sytt på lite lappar för "trollkänslan". Svansarna är gjorda av långa tröjärmar som jag klippt till så att man kan fläta ihop den, sen gjorde jag knapphål längst upp på svansen och sydde fast en knapp bak på klänningen. Bra att kunna ta bort svansen när man ska sitta.

tisdag 3 november 2009

Små "märkesjaens"













Längesen jag skrev nåt inlägg. Det är svårt att hinna med ibland mellan jobb, dagis och matlagning. Har precis börjat nytt jobb så huvudet har varit lite trött de senaste veckorna. Men lite sytt har det blivit.

Muddjeans är ett gångbart plagg på mina tjejer. Lilla fick ett par som är gjorda av sambons gamla slitna jeans. Jag piffade till dem med att sprätta bort ena bakfickan som jag sen sydde på lillas jeans. Lyckades böja symaskinsnålen när jag skulle sy på fickan igen och hade såklart ingen extra hemma, irriterande. Men nu har jag införskaffat ett litet lager, sen slog jag till på en tvillingnål oxå som måste provas någon kväll snart. Får se vad det blir för plagg...